Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny

Nagybánya

2019. május 23-26

Tisztelt Kollégák, kedves Diákok!

Jó tíz éve, hogy az Apáczai Verseny tétova léptekkel elindult innen Nagybányáról. Baráti beszélgetés közben került szóba, hogy kellene egy olyan versenyt szervezni, ami összefogja a magyar diákokat bárhol is éljenek a világban. A gondolatot tett követte. Nem volt egyszerű! Rengeteg akadályt kellett leküzdeni ahhoz, hogy a verseny megvalósuljon. A politikai akadályok mellett szakmai akadályok is voltak. Például nehéz volt megtalálni azt a közös témát amit minden országban tanítunk ugyanakkor kapcsolódik a környékhez is. Ezért döntöttünk úgy, hogy tematikát határozunk meg, ami minden évben változik attól függően, hogy hol kerül megrendezésre a verseny. Nem „leckeízűt’’ álmodtunk, hanem olyat, ahol a tehetség a fontos. Ez időtállónak bizonyult!

Az első versenyre Óbecséből, Nyíregyházáról, és Erdélyből jöttek a résztvevők.

A nagybányait még sok más követte szerte Erdélyben és az anyaországban. Ma már rangot jelent résztvevője lenni ennek a versenynek.

Apáczai szavai voltak az első molinón: „... azok közül, akik a magyar ifjúságnak dolgát a tanulásban elémozdíthatják, legkisebb vagyok, de a szándékomra nézve, mellyel ugyane célnak elérésére irányozok, nincs, aki rajtam kifogjon.”

Mi, az első verseny szervezői, szeretnénk hinni, hogy Apáczai szavai erőt adnak, irányt mutatnak tanároknak és diákoknak egyaránt!

Kívánunk mindenkinek nemes versengést, kellemes időtöltést Nagybányán és környékén!

Dávid Erzsébet